Пінополістирол для енергозбереження
досвід італійських фахівців для України

Пінополістирол для енергозбереження
Директор ТОВ «Папірленд-Плюс» Сергій Жаборовський, експерт Асоціації італійських виробників обладнання для переробки пластмас і гуми (Assocomaplast) Габріелла Че-Йозеф і експерт Інституту зовнішньої торгівлі Італії (I.Ч.Е.) Олена Самойленко

27 травня у Києві відбувся семінар «Пінополістирол та енергозбереження в будівництві. Рішення з Італії», на якому розглянуто тенденції розвитку ринку спіненого полістиролу (EPS), а також проведено презентації провідних італійських виробників обладнання для виготовлення продукції зі спіненого полістиролу. Учасники семінару мали можливість обмінятися досвідом, познайомитися з новими розробками та можливостями сучасного обладнання.

Організатори заходу – Інстиут зовнішньої торгівлі Італії – І.Ч.Е. (Відділ розвитку торгівельного обміну посольства Італії в Україні), Асоціація італійських виробників обладнання для переробки пластмас і гуми (Assocomaplast) і українська асоціація «Виробники пінопласту».

Директор Інституту зовнішньої торгівлі Італії (І.Ч.Е. Київ) Джанкарло Роккеллі, вітаючи учасників семінару, відзначив, що

досвід провідних італійських розробників енергозберігаючих технологій та виробників високоякісного обладнання має визнання у багатьох країнах світу. В Україні заходи, присвячені підвищенню енергоефективності та теплоізоляції зі спіненого полістиролу, проводяться вперше, що викликає значний інтерес з боку українських фахівців у цій галузі і є запорукою подальшої взаємовигідної співпраці.

Ситуація, яка склалася нині з енергозбереженням у будівництві, переконливо свідчить про актуальність широкого впровадження енергозберігаючих технологій і застосування сучасних теплоізоляційних матеріалів. Статистика свідчить, що майже 95% вітчизняного житлового фонду збудовано за старими нормативами з енергозбереження або взагалі без теплоізоляції огороджувальних конструкцій. Незважаючи на зниження темпів введення в експлуатацію житла, яке у 2009 році склало лише 6400 тис. кв. м, на 2010 рік прогнозований обсяг ринку теплоізоляційних матеріалів для нового будівництва становить 3,5 млн. куб. м, а для теплової санації – 1,5 млн. куб. м. Загальний потенціал ринку для теплової санації при незмінному споживанні теплоізоляційних матеріалів протягом 30-40 років досягає 60 млн. куб. м. Як бачимо, є значний простір для розвитку.

Останнім часом все ширшого використання в Україні набуває теплоізоляція зі спіненого полістиролу, внаслідок чого зростає кількість компаній, які його виробляють. За даними Агентства індустріального маркетингу, в 2010 році частка пінополістиролу в загальному обсязі ринку теплоізоляційних матеріалів зросте на 10%, в той час як кам’яної та скловати – лише на 5% та 3%.

Зазвичай використовується спінений полістирол – матеріал білого кольору, виготовлений методом термального спучення гранул пінопласту під дією газоутворювача. Розмір гранул пінопласту, які спікаються між собою, становить 5-15 мм. Вони неоднорідні за своєю структурою і мають мільярди тонкостінних мікроосередків, завдяки чому пінополістирольні блоки на 98% складаються з повітря.

Фахівці наголошують, що пінополістирол є сучасним екологічно чистим матеріалом, що забезпечує не лише високу тепло- та звукоізоляцію, а й пожежобезпечність. Цей матеріал незамінний для утеплення підземних частин будівель, де застосування інших видів теплоізоляції є неприпустимим унаслідок капілярного підняття грунтових вод. Він характеризується високою вологостійкістю, є надійним і довговічним. Пінополістирольні блоки майже невагомі, а тому зручні при транспортуванні та монтажі. Гарантований термін їх експлуатації – не менше 50 років.

Про нові види та можливості спіненого полістиролу докладно розповіла фахівець Асоціації італійських виробників обладнання для переробки пластмас і гуми (Assocomaplast) Габріелла Че-Йозеф:

– Завдяки своїй універсальності цей матеріал використовується у багатьох сферах будівельної галузі, зокрема для утеплення стін, покрівель і фундаментів нових будівель, а також для реновації старих. При утепленні фундаментів пріоритетним є застосування так званого чорного пінополістиролу, який виробляється з додаванням графіту. Він має більш високу щільність, тому не пропускає грунтові води. Чорний пінополістирол достатньо дорогий, але в Німеччині та Австрії він вже сьогодні займає більше половини ринку подібних матеріалів. Схожа тенденція спостерігається по всій Європі.

Представник компанії Tecnodinamica S.r.l. Ілія Правіка, директор ТОВ «Ізотех» Катерина Педченко і менеджер Алла Вишінська

Начальник відділу НВФ «Продекологія» Олександр Заводницький і представник компанії Nuova Idropress S.p.A. Денис Тіханьонок
Денис Тіханьонок
Директор ТОВ «Століт-Полтава» Валентин Чорнобай і менеджер ЗАТ «Еліт Декор» Михайло Чамов знайшли цікаві теми для обговорення
для обговорення

Роман Волков
комерційний директор ПП «Євробуд»

– В розвинутих європейських країнах споживання пінополістиролу є набагато більшим: на одного мешканця припадає майже 10 кг на рік, в Україні – всього 1 кг. Це означає, що наша країна має великі перспективи для розвитку цієї галузі. Варто нагадати, що утеплення огороджувальних конструкцій будівель має бути завтовшки не менше 10 см.

В Італії працює понад 50 виробників пінополістиролу, які використовують сучасне обладнання. В Україні таких підприємств ще небагато, тому досвід, який пропонують італійські виробники, – дуже необхідний. Наша компанія придбала сучасне обладнання, планує розширювати виробництво. Сподіваємося, що в цьому нам допоможе співпраця з італійськими компаніями. Дякуємо за запрошення відвідати їхні заводи, ближче познайомитися з усім технологічним процесом та набути кращого досвіду.

Комерційний директор ПП «Євробуд»
Роман Волков,
віце-президент асоціації «Виробники пінопласту» Надія Лебідь,
директор ТОВ «ВікБуд»
Роман Захарєнков,
директор ПП «Сонант»
Георгій Політі,
директор «Агентства індустріального маркетингу» Юрій Щирін,
президент асоціації «Виробники пінопласту»
Ігор Султанов

Серед недоліків чорного пінополістиролу відмічено схильність до деформації під прямою дією сонячних променів (при використанні цього матеріалу для утеплення покрівель його необхідно відразу ж накривати) і те, що він «фарбує» обладнання. Крім того, для виробництва чорного та білого пінополістиролів необхідно використовувати окремі технологічні лінії.

На семінарі провідні італійські виробники представили обладнання для формування та переробки блоків зі спіненого полістиролу. Особливий інтерес викликали презентації, представлені фахівцями італійських компаній, що випускають обладнання для виробництва виробів з EPS. Інженер компанії Nuova Indropress S.p.A. П’єтро Кастеллотті розповів про використання пресів для поліпшення технічних характеристик і звукопоглинаючих властивостей пінополістирольних плит, переваги, яких набуває пінополістирол після проходження обробки пресом.

Торговий представник компанії Tecnodinamica S.r.l. Ілія Правіка присвятив свою доповідь еволюції використання виробів з EPS і створенню відповідного обладнання для їхнього виробництва. Особливу увагу він приділив контурному вирубнику з програмним управлінням для отримання виробів дуже складних форм з високою точністю, що значно підвищує ефективність всього процесу.

У другій частині семінару відбулися зустрічі італійських фахівців з українськими виробниками EPS і компаніями, що працюють у будівельному секторі. Наші підприємці мали можливість отримати всю необхідну інформацію безпосередньо від виробників устаткування.

Практично всі питання були важливими для керівників і фахівців підприємств-виробників спіненого полістиролу, які нині працюють майже в усіх регіонах України, випускають продукцію на сучасному обладнанні і мають намір розширювати та удосконалювати виробництво: «Євробуд», «ВікБуд», «Ізопласт-Системс», «Папірленд-Плюс», «Сонант», «Століт-Полтава», «ГрейнпластКарпати», «Ізотех», «Собраніє», «Арсен», «Всеволод», «Родничок», «Техпанель», «Грас Буд», «ЕлітДекор», «Пластмодерн» та інші.

Представників будівельних компаній ADC-Group, «Українська будівельна компанія», «Граніт», «Будфасад», UDC Holding, «Управління капітального будівництва», «Меркурій»,«М.Т.Д.», «ТехноНІ КОЛЬ Маркетинг Україна» більше цікавили технології та можливості застосування таких матеріалів, їхні фізико-технічні характеристики.

Про перспективність розвитку цього сегменту теплоізоляційних матеріалів свідчило те, що семінар викликав інтерес у компаній, які займаються іншими видами діяльності, серед яких були представлені «Телко Україна», «Агенція індустріального маркетингу», «Будівельна техніка ЗАЕЗ»,  «Продекологія», а також галузеві та громадські організації.

Загалом учасники семінару відзначили, що отримали багато необхідної інформації про розвиток сучасного виробництва, нові технології, можливості самого матеріалу, тенденції його використання у країнах Західної Європи та мали можливість налагодити контакти з італійськими підприємствами для розвитку власного виробництва матеріалів зі спіненого полістиролу.

Як відзначила експерт Олена Самойленко, діяльність Інституту зовнішньої торгівлі Італії (І.Ч.Е.) спрямована на розширення співпраці італійських компаній з зарубіжними партнерами. Українські підприємці також можуть користуватися послугами І.Ч.Е для розвитку бізнесу.

І.Ч.Е. Київ І.Ч.Е. Київ

Власник компанії Tecnodinamica S. r. l. Адріано Де Россо
Власник компанії Tecnodinamica
S. r. l. Адріано Де Россо ознайомив фахівців з перевагами обладнання