Виробники пінополістиролу поширюють

досвід безпечного та довговічного утеплення

Як теплоізоляційний матеріал пінополістирол (EPS) застосовується у будівництві понад 50 років, а технологія його виробництва добре відома. Останнім часом його роль у забезпеченні енергозбереження будівель і споруд відчутно зросла, про що вкотре засвідчила міжнародна конференція «Тенденції застосування та пожежна безпека фасадних систем з пінополістирольними утеплювачами», організована асоціацією «Виробники пінопласту» України під час виставки «Примус: Будівництво Україна» в Києві. Під час заходу було обговорено актуальні питання використання пінополістиролув будівництві, а також представлено першу редакцію євро-пейського стандарту ДСТУ EN 13163:20ХХ «Теплоізоляційні матеріали для будівель i споруд. Вироби з експандованоополiстиролу. Технічні умови»

У роботі конференції взяли участь понад 130 фахівців, серед яких представники виробників і постачальників пінополістиролу, проектних і науково дослідних інститутів, будівельномонтажних організацій, фірм-замовників архітектурних бюро тощо.

З вітальними словами звернулися президент асоціації «Виробники пінопласту» України Ігор Султанов, виконавчий директор Української будівельної асоціації Сергій Грабар і генеральний директор компанії «Примус Україна» Сергій Крицук. Про теплоізоляційні системи, тенденції їх застосування та пожежну безпеку розповів директор департаменту проектних робіт і інформатики ДАТ «Будівельна компанія «Укрбуд» Анатолій Нечепорчук. Продовжив тему начальник науково-дослідного центру №3 НДІПБ Міністерства надзвичайних ситуацій України Володимир Коваленко в доповіді «Пожежна безпека конструкцій. Застосування теплоізоляційних матеріалів на фасадах. Методики та результати пожежних випробувань. Статистика пожеж фасадних систем в Україні». Горючість пінополістиролу має значення лише в тому випадку, коли мова йде про теплоізоляційний матеріал без захисного покриття, зазначив фахівець.

Концепція пожежної безпеки в країнах Євросоюзу бере до уваги тільки кінцеві умови використання оцінюваного матеріалу, а необхідні експлуатаційні характеристики визначаються для всього конструктивного елементу будівлі. Саме тому вкрай важливо завжди закривати пінополістирол захисним покриттям. Як зазначили фахівці, вироби з пінополістиролу не є пожежонебезпечними, а їх застосування не призводить до виникнення ризику підвищення щільності диму звичайно, якщо такі вироби встановлені відповідно до рекомендацій і свого безпосереднього призначення.

З результатами випробувань пінополістиролу в НДІ ПБіНС Міністерства надзвичайних ситуацій Республіки Білорусь слухачів ознайомив завідувач відділом будівельної фізики та ресурсозбереження НДІБК Геннадій Фаренюк.

– Наші білоруські колеги провели натурні вогневі випробування 45 різних фасадних систем, які показали, що системи утеплення на основі пінополістиролу мають клас пожежної небезпеки КН2 і КНЗ, – розповів він. – Додаткові випробування теплоізоляційних систем на основі пінополістиролу для досягнення класу пожежної небезпеки КН0 або КН1 виробники не проводили.

Менеджер з продажів ТОВ «Телко Україна» Олена Парфір’єва, менеджер зі збуту поліуретанової продукції Віталій Вілінчук і менеджер відділу полімерів ТОВ «Басф Т.О.В.» Алла Жванко, президент асоціації «Виробники пінопласту» України Ігор Султанов і директор ПП «Сонант» Георгій Політі

Президент асоціації «Виробники пінопласту» України Ігор Султанов, віце-президент асоціації Надія Лебідь і член асоціації Plastics Europe, комерційний директор компанії Synthos S.A. Томаш Бедрава

Валентина Одрінська
Заслужений працівник промисловості України, голова технічного комітету «Світлопрозорі конструкції»

– Конференція підтвердила той факт, що в Україні існує реальний досвід застосування пінополістиролу в будівництві, дотримання норм пожежної безпеки та довговічності конструкцій, професійного проектування та монтажу систем утеплення на його основі тощо. В той же час під час будівництва нового житла, особливо при тепловій санації експлуатованих будівель, ще мають місце значні порушення щодо застосування пінополістиролу необхідної якості та теплового опору, а також щодо належного виконання монтажу систем утеплення. Сьогодні це основна причина недовговічності конструкцій, їх підвищеної пожежонебезпечності та недостатньої енергоефективності.

Наталія Сливка
фахівець ТОВ «Руф-Сервіс»

– Насамперед хочеться відзначити формат конференції, яким було передбачено пристуність як представників держави, зокрема Міністерства надзвичайних ситуацій України, так і представників комерційних структур. Це дозволило задіяти в обговоренні актуальних питань усі зацікавлені сторони: з одного боку – виробників і постачальників пінополістиролу, з другого – споживачів, з третього – структури, що безпосередньо пов’язані з проблемами пожежної безпеки під час застосування матеріалу. Крім того, не можна не відзначити високий професійний рівень доповідачів, які приділили значну увагу руйнуванню стереотипів щодо застосування пінополістиролу як теплоізоляційного матеріалу, та відмінну організацію заходу.

Надія Лебідь
віце-президент асоціації «Виробники пінопласту України»

– З 2008 року наша асоціація є дійсним членом європейської асоціації Plastics Europe. Це є свідченням того, що ми працюємо відкрито, висвітлюючи всі питання, проблеми та досягнення в сфері пінополістирольних утеплювачів. Члени асоціації «Виробники пінопласту України» постійно вдосконалюють свою продукцію та намагаються створити належні умови для цивілізованого функ ціонування ринку. Конференція дозволила нам розвіяти чимало міфів про пінополістирол, зокрема про його пожежонебезпечність, недовговічність і низьку енергоефективність. Ми ознайомили споживачів з європейським досвідом застосування матеріалу, а також з нашою діяльністю. Крім того, під час заходу була представлена перша редакція національного стандарту ДСТУ EN 13163:20ХХ «Теплоізоляційні матеріали для будівель i споруд. Вироби з експандованого полiстиролу. Технічні умови», розробку якого фінансує наша асоціація. Сподіваюся, що конференція виявилася корисною та пізнавальної для всіх.

З точки ж зору токсичності, як підкреслили фахівці, пінополістирол подібний до таких природних матеріалів, як дерево, льон і джут, або навіть кращий за них. Екологічна чистота зумовлює широкий спектр застосування: будівництво житлових будинків і промислових об’єктів, зведення нових і ремонт існуючих залізничних і автошляхів, суднобудування, ізоляція труб і холодильного устаткування...

Пінополістирол навіть використовується для пакування харчових продуктів і дитячих іграшок! Екологічність цього теплоізоляційного матеріалу підтверджують дослідження, проведені Європейською асоціацією виробників пінополістиролу та Італійською асоціацією з питань пінополістиролу.

За результатами незалежних випробувань європейських і американських урядових організацій, цей теплоізоляційний матеріал не є канцерогенною речовиною, тому не може бути віднесений до небезпечних для здоров’я людини матеріалів. Деякі противники пінополістиролу вважають його значним недоліком те, що цей теплоізоляційний матеріал виробляється з нафти, світові запаси якої стрімко зменшуються. Однак статистика свідчить, що витрати нафти на виробництво різних видів пластмас становлять лише 4% від загального обсягу її споживання. А безпосередньо на виготовлення пінополістиролу, що на 98% складається з повітря, йде 1% «чорного золота».

Комерційний директор групи «Селена» Микола Якімов і менеджер Роман Ямборко учасникам конференції представили новинку – монтажну піну Tytan Professional O2 для теплоізоляційних плит з пінополістиролу

Левова ж частка витрат нафти припадає на опалення (35%), транспорт (29%) і виробництво електроенергії (22%). Технічний директор ТОВ «Хенкель Баутехнік (Україна)» Євген Карапузов поділився досвідом компанії в утепленні фасадів із застосуванням пінополістиролу, відзначивши довговічність і експлуатаційну надійність такої системи теплоізоляції, а також пожежну безпечність фасадних штукатурок.

У той же час фахівець звернув увагу на найпоширеніші помилки та порушення під час монтажу фасадних систем і розповів про заходи для їх уникнення. За правильних умов застосування термін служби пінополістиролу в зовнішніх системах утеплення може становити не менше 20 років, а за деякими даними навіть більше 50 років. При цьому вирішальне значення має якість матеріалу та всього конструктивного елементу будівлі. Фахівець компанії Synthos S.A. (член асоціації Plastics Europe) Томаш Бедрава у своїй доповіді «Пожежна безпека.

Сучасні технології та технічні рішення захисту будівель. Європейський досвід» наголосив на необхідності впровадження європейських норм на теплоізоляційні матеріали та вдосконалення методик випробувань з пожежної безпеки. Це дозволить українським фахівцям підвищити свій професійний рівень і водночас полегшить їх роботу, адже в Україні методики випробувань давно застаріли та не завжди є коректними, коли йдеться про сучасні теплоізоляційні матеріали.

На противагу противникам застосування пінополістиролу було наведено статистику, за якою цей матеріал займає приблизно 80-90% ринку систем теплоізоляції в Європі, тоді як мінеральна вата – лише 10-19%, решта – 0-3%. Для порівняння: в Україні пінополістирол займає лише приблизно 40%, а мінеральна вата – 60%. Виробники та постачальники пінополістиролу стверджують, що така ситуація цілком зрозуміла, адже європейські споживачі на відміну від українських розуміють, що твердження про абсолютну безпечність мінеральної вати – лише маркетинговий хід.

На необхідності впровадження в Україні європейських стандартів на пі- нополістирольні плити для будівництва наголосила голова технічного комітету «Світлопрозорі конструкції» Валентина Одрінська. Продовжив актуальну тему директор НТП «Стандарт» Володимир Мещеряков: – На сьогоднійшній день санація будівель є питанням національного масштабу, а підтримка вітчизняних виробників теплоізоляційних матеріалів – одне з першочергових завдань, – сказав фахівець. Також було презентовано першу редакцію європейського стандарту ДСТУ EN 13163:20ХХ «Теплоізоляційні матеріали для будівель i споруд.

Вироби з експандованого полiстиролу. Технічні умови», фінансування розробки якого взяла на себе асоціація «Виробники пінопласту» України. Конференція засвідчила високу зацікавленість фахівців в обговоренні питань пожежної безпеки, довговічності та енергоефективності реконструкції та нового будівництва із застосуванням пінополістиролу, технічних характеристик матеріалу, його застосування для утеплення висотних будівель, розвитку нормативної бази тощо.

Будівельний журнал №4, 2011